Корупцията в България е достигнала трети исторически връх през 2023 г. Това стана ясно от думите на Атанас Русев, директор на програма „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в предаването „Кой говори“ по Дарик.

Русев се позова на традиционния доклад на ЦИД, представен във вторник. Според документа при 30% от гражданите и при над ¼ от бизнеса е имало засилен корупционен натиск. Едновременно с това се отчича пълен провал при опита за провеждане на антикорупционни политики от страна на институциите, а около 52% от българите са склонни да участват в корупционни действия.

Атанас Русев обясни, че през 1999 г. ЦИД е развила специален инструмент за измерване на нивото на административна корупция сред населението и бизнеса.

„Този инструмент го прилагаме от 1999 г. до 2023 г. Ако сравним резултатите по години, ще видим, че сме имали подобни резултати през 1999 г. и през 2014 г. И сега сме на същите нива. Можем да говорим за един регрес“, каза анализаторът.

Според него резултатите са напълно логични, предвид случващото се у нас.

„Това е логически резултат от състоянието на държавата, от тази политическа нестабилност в последните години. Самият факт, че имаме над 40 регулатора, които са или с изтекъл, или с непопълнен мандат. Имаме маса институции, в които тези чести политически смени на практика нарушават нормалния ритъм на работа. Човек, който трябва да изпълнява задълженията си и знае, че ще е на съответното бюро в следващите 3 или 6 месеца, той няма да хоризонта да мисли занапред и да работи върху някакви приоритети“, разясни Атанас Русев.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.