Сигурни са първите 5 политически формации, които ще имат представителство в новия местен парламент на Пловдив, съгласно обявените данни от социологическите агенции.

Водеща политическа сила, според паралелното преброяване, на тези местни избори е ГЕРБ - с 31,40% от гласовете на избирателите, които са дали своя вот и за листата на общинските съветници на партията. За кандидатите на "Продължаваме промяната - Демократична България" са гласували близо 22% от пловдивчани, за КП "Съединени за Пловдив" - 13,6%.

Четвърта политическа сила в Пловдив е ПП "Възраждане" с 8,4%, КП "БСП за България" остава пета с 6,4%. Dnevnik.bg публикува данни на Маркет Линкс, според които 5,7% от пловдивчани са гласували за листата на общинските съветници на ИТН, което означава, че и партията на Слави Трифонов ще има група в местното управлението на Пловдив.

Предварителните резултатите от вота на агенция "Тренд", съобщени от Нова телевизия, показват, че все още не е ясно как ще се отразят останалите  над 10% от гласовете на избирателите  в разпределението на новите 51 места в Общински съвет - Пловдив. 

Социологическите агенции показват малко над 1 % подкрепа за ДПС, което означава, че партията може да остане извън този  местен парламент.


Окончателният резултат от изборния ден в града под тепетата се очаква да стане ясен около полунощ.