Даването на еднократни помощи под формата на добавки към пенсиите е порочна практика, коментира финансовият министър в оставка Асен Василев. Той уточни, че ако предложението на ГЕРБ-СДС за великденски добавки за хората с пенсии под 526 лв. бъде прието от Народното събрание, това ще застраши планираното увеличение на пенсиите от 1 юли тази година.

"От 1 юли 2024 г. е заложено със закона за бюджета и в бюджета на НОИ средната пенсия да достигне 883 лв., което е почти 100 лв. увеличение за всички пенсионери, всеки месец, а не 75 лв. еднократно, предизборно", коментира Василев.

По думите му даването на добавки предизборно е изключително порочна практика, която дели пенсионерите на групи.

"Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии? Това, което е в разчета на НОИ, е да може да се осигури увеличението на средната пенсия с почти 100 лв. и на минималната пенсия с почти 50 лв. от 1 юли тази година, трайно и завинаги за всички пенсионери. А не да се дават еднократни добавки веднъж в годината на някои пенсионери"

Василев добави още, че за предложената пенсионна добавка няма предвидени средства.

"40 млн. към момента излишък няма формиран в НОИ и приемането на едно такова решение от Народното събрание, което не включва докомпенсиране от централния бюджет, поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета за всички пенсионери. Моят призив към Народното събрание е да не се заиграваме с популизма, а да направим това което е правилно", посочи още финансовият министър в оставка.