„Ще преговаряме с ГЕРБ, ако Делян Пеевски не управлява тази партия, както управлява в момента. Той ни върна в мутренските години. Това за мен е абсолютно разрушително за България.“ Това каза в предаването „Стълбището“ по Дарик финансовият министър в оставка и съпредседател на ПП Асен Василев за възможността след изборите ПП-ДБ да седнат отново на масата на преговорите с ГЕРБ.

Той коментира, че с помощта на Пеевски са направени важни промени в законите и Конституцията, но проблемите са започнали, когато е дошъл моментът за реформиране на службите, правосъдната система и регулаторите. 

„Всеки един човек, според мен, има в себе си и добро и зло. Друг е въпросът обаче как той вижда развитието на обществената система, ако влияе на обществените процеси. И ако погледнем какво се случи миналата година - чисто като законодателство, и промени в Конституцията, и всички закони реформи. Със сравнително леки проблеми те минаха като законодателство. Когато обаче дойде моментът реално да се реформира държавата това законодателство да стане факт, да не остане на хартия, се видя това лице което мисля, че всички познаваме много отдавна, което е, че всички регулатори, съдебната власт, прокуратурата, службите - всичко това трябва да продължи да се управлява с наредени мачове, с хора, които получават телефонни обаждания, няма честен процес как да се изберат хората, които влизат вътре, защото цялото споразумение беше това - да не е предварително уговорен мачът“, каза Асен Василев.

На въпрос дали ПП-ДБ не са помогнали на Пеевски да се легитимира политически, финансовият министър в оставка заяви:

„Не мисля, че Пеевски е легитимиран - първо. И другото нещо, което трябва да се има предвид е, че Пеевски може би е единственият политик в България, който не зависи от общественото мнение. Неговите избиратели са там, те гласуват за него, независимо той какво прави. Одобрението му, ако погледнете сред избирателите на ДПС, е четири процента. 4% не е легитимиран политик. Той има тази база, на която може да стъпи, която не се влияе от одобрението и легитимацията“.

Асен Василев коментира и номинираните министри в служебния кабинет на Димитър Главчев, като заяви, че част от имената им се срещат в несъгласувания с ПП-ДБ при преговорите списък за поректокабинет на вицепремиера от ГЕРБ-СДС Мария Габриел за несъстоялото се ротационно правителство. Такива били имената на настоящия вътрешен министър Калин Стоянов и на Валентин Мундров, номиниран за служебен министър на електронното управление. Т.е. на двамата министри, от които основно зависи провеждането на честни избори.

По отношение на подадената, а впоследствие оттеглена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев, Асен Василев заяви:

„Притеснително е, че Живко Коцев – полицай №1 в страната, вчера излезе и каза, че е бил привикван и заплашван да си подаде оставката“

Василев определи като слухове, „съшити с бели конци“, за да манипулират общественото мнение, твърденията, че е било възможно Коцев да е бил контрабандно зависим. 

„Ако беше контрабанднозависим, нямаше ли да бъде задържан? Защо е на свобода? Защо не е задържан, защо му се оказва нерегламентиран натиск доброволно да си подаде оставката? Защо трябва да натискаш един човек да си подава оставката, ако си събрал доказателства“, запита Василев.

Коцев първоначално обяви, че се оттегля доброволно от поста си на главен секретар във вътрешното ведомство, а номинираният за служебен премиер Димитър Главчев обяви, че това е една от причините да остави като вътрешен министър Калин Стоянов. Тъй като нямало вече професоинално ръководство, редно било да остане поне политическото. В отговор Коцев оттегли оставката си и обяви, че е бил натискан да я подаде от Калин Стоянов и от хора на високи нива в прокуратурата. Междувременно другият съпредседател на ПП Кирил Петков обяви, че кабинета и дома на Коцев са били претърсвани при акцията по задържането на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, която беше назначена на поста от Асен Василев.

„Надявам се ДАНС, прокуратурата и МВР да имат серизони доказателства за това, което твърдят“, каза финансовият министър в оставка пред Дарик.

Петя Банкова е обвинена в търговия с влияние, контрабанда и подкупи. Според Василев обаче, шефката на "Митниците" си е вършила работата повече от добре.

„За 7 седмици (б.р. - откакто е назначена) тя реагира адекватно на външните сигнали. Хвана рекордно количество наркотици през границата и приходите се движат изключително добре в „Митниците“, каза той.

Асен Василев коментира и предстоящото ни влизане в еврозоната, като подчерта, че България е подготвена, като единственото, което ни остава е да отговорим на техническите критерии за инфлация. От думите му стана ясно, че е реалистично България да е в еврозоната от догодина.

Целия разговор чуйте и вижте в прикачените файлове.