"Днес правителството прие плана за справедлив преход. Този план ще бъде изпратен на Европейската комисия (ЕК) утре, 30 септември". Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет този следобед.

Той също каза, че това е "буквално крайният срок", за да не изгубим оставащите средства по плана. Това потвърди преди него и премиерът акад. Николай Денков. Василев припомни, че миналата година страната ни е изгубила средства заради неизпълнението на плана. 

Първоначалните дати, които бяха заложени за всички държави членки, бяха тези планове да бъдат изпратени към 30 септември 2022 г. Служебните кабинети не изпратиха плановете. Редовният кабинет в много кратки срокове успя да проведе обсъждания - и със синдикатите, и с бизнеса в регионите, коментира финансовият министър. 

Василев обясни, че е имало "липсващ елемент" в плана какво ще правят хората от централите, ако поискат да ги напуснат.

„Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9%. Водим разговори с бранша за изсветляване на бизнеса. Тези разговори са в няколко посоки, от бранша предложиха 7-8 предложения, очаквам ги в писмен вид”, каза още Василев.

Другото предложение е във всяко заведение да има ПОС терминал и да бъде глобявано, ако няма накъв. Третото предложение е да не се плаща сметката, ако няма издаден фискален бон. Четвъртото предложение е да не могат да се осигуряват служители на по-малък от пълен работен ден, освен ако те нямат втора работа или други доходи, или не са учащи или студенти.

"Нека да видим как този пакет изглежда. Ще го сметнем. Ще видим какви са приходите в бюджета от тези изсветляващи мерки и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава може да имаме разговор за това дали ставката да остане на 9 процента трайно с това изсветляване", каза Асен Василев.

Към момента няма постъпили такива предложения, затова мнението на Министерството на финансите е, че ставката за момента трябва да остане на 20 процента, посочи министърът на финансите Асен Василев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм