Министърът на финансите Асен Василев все още не се отказва от идеята да предложи правото на клиентите да не плащат сметката си в заведение, ако не им бъде предоставен фискален бон. Въпреки че тази идея беше отхвърлена от парламента при гласуването на бюджета за тази година, той ще я внесе отново при обсъждането на бюджета за 2024 г.

Гледайте и слушайте целия разговор на Константин Вълков ТУК 

Този контроверсиален предложен закон вече привлече вниманието на представители от ресторантьорския бранш, които изразяват загриженост, че това може да създаде проблеми за сервитьорите, които може да се окажат в трудно положение, ако клиентите решат просто да напуснат заведението без да платят.

"Догодина ще опитаме пак. Мярката е чудесна и работи ефективно в Гърция".

Асен Василев уверява обществото, че очаква тазгодишният бюджет да бъде изпълнен според планираното - с 3% дефицит, което е от съществено значение за приемането на България в еврозоната. Относно идеята за разрешаване на сделки в евро, той разкрива, че са били водени разговори с ЕЦБ, но все още не предоставя конкретни детайли. В периода, в който цените ще се обявяват едновременно в левове и евро, се предвижда да бъде разрешено да се извършват плащания в евро, ако не са в брой.

Относно новия държавен дълг, министърът посочва, че в момента няма планове за него, но ще бъде преценено дали е необходим, в зависимост от динамиката на лихвите. Той подчертава, че финансирането чрез дългове ще стане по-изгодно не само за държавата, но и за бизнеса след влизането в еврозоната.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм