Във фонда за бедствия и аварии има средства за справяне с щетите от наводнението. Това коментира пред журналисти финансовия министър Асен Василев след проведена среща в парламента относно бедствието по Южното Черноморие.

Василев уточни, че ще бъде създаден специален фонд, който ще е целогодишен, за да има превенция.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Десислава Атанасова и председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев проведоха среща с министъра на финансите Асен Василев и зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев относно финансовите въпроси след наводнението по Южното Черноморие.

Пред журналисти Асен Василев уточни, че фондът за бедствия и аварии е с увеличен бюджет и средства за подпомагане има.

А процедурата е следната, когато щетите са ясни, комисията се събира във вътрешното министерство, приема оценки и средствата се отпускат в авариен режим на момента.

Василев уточни, че още миналата година е възложено на областните управители да проверят къде има непочистени речни корита и проблемни участъци. Като подадената предварителна информация е за над 250 участъка.

Стоян Темелакиев, зам.-министър на вътрешните работи уточни, че тече процес по установяване на щетите от бедствието. Очаква се до 10 дни да се разгледат всички постъпващи данни от Комисията по бедствия и аварии и процесите по възстановяване да се ускорят максимално бързо.

Йордан Цонев изказа съболезнования към близките на загиналите, като заяви, че държавата ще възстанови всички щети, но хората няма как да бъдат върнати. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм