Административният съд – Пловдив остави без уважение молбата на кмета на община Родопи Павел Михайлов за спиране на заповедта на областния управител за провеждането на референдум в Белащица. В решението си магистратите посочват, че искането се явява немотивирано и недоказано на основания, които биха се противопоставили на защитени държавни, обществени и други интереси.

Допитването е насрочено за 17 декември 2023 г. Въпросът, на който трябва да отворят жителите е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив“.

Припомням, че през ноември, миналата година, местният парламент на община Родопи отхвърли с мнозинство предложението за провеждане на референдум за присъединяването на Белащица към Пловдив. Тогавашният председател и кметът на общината изразиха отрицателното си становище за провеждане на допитването и оспориха процедурата по събирането на подписи за референдума.

Преди това без нито един глас „против“ или „въздържал се“ ОбС на Пловдив прие отделянето на Белащица от община „Родопи“ и присъединяването към града на тепетата, като запази статута си на село и стане 7-то кметство на града.

Референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май, 2022 г.  Подписката за допитването беше подкрепена от 490 жители с постоянен адрес в селото.