“Сега не вдигаме бунт на улицата, искаме бунт в урните и има шанс да ги изненадаме много неприятно. Ние сме ужасно неприятна изненада за Пеевски и Борисов”. Така  Арман Бабикян от “Ние идваме” коментира в предаването “Стълбището” по Дарик появата му с Николай Хаджигенов на политическата сцена при предстоящите избори. Бабикян е кандидат за член на Европейския парламент и кандидат депутат за национален парламент.

“Държавата е инструмент, който трябва да върши работа на обществото - система от правила, които трябва да ни служат, като не видиш такива - сменяш ги. Ние затова не се отказахме, три пъти не се явявахме (на избори - бел. ред.). Като видяхме, че пак стигнахме до трудното време, решихме да го направим, опитвайки се да сложим крак във вратата”, каза Бабикян.

На въпрос каква е политическата амбиция на гражданско движение “Ние идваме”, той отговори:

“Проста е амбицията ни - да не допуснем Пеевски и Борисов отново . Пред същия проблем сме. Знаем, че реформите могат да бъдат направени в България. Искаме да започнем от малките. Бяхме 40 дни в парламента (в 45-ото и 46-ото НС - бел. ред.) и всичко, с което се захванахме, направихме. И съм щастлив, че не лъгахме”.

След това коментира отношенията в сглобката и възможна ли е съвместна работа с ПП-ДБ.

“Как да помогнеш на хора, които твърдят, че ще направят промяна с хора, докато влизат с Али Баба и 40-те разбойници в пещерата. Няма как да стане така. Знам, че другият начин е по-труден, но в края на краищата е важно да направиш крачката напред. А сега, къде сме? Назад - пак пред лицето на Пеевски и Борисов. Това ли е напредъкът ни?”, запита Бабикян.

Думите на Бабикян бяха и по повод на това, че като депутат в предходно Народно събрание със съмишленици са изготвили материал от  “най-големите капацитети на правото в България” с насоки как да бъде променена Конституцията, който дарили в библиотеката на парламента. Никой обаче не разлистил и страница. 

Бабикян обясни и, че политиците у нас се оправдават за непоследователната си политика с пречки от ЕС и неговата администрация. 

“Има там една администрация, тя взима решения, нашите политици са наивни. Хубаво, ама всички решения са взети с подписа на българския премиер, с гласуванията на нашите евродепутати. Как така ми спуснаха? Ние мечтаем за прости неща - за деня, в който българските министри преди да отидат на Съвет, преди да се качат на самолета да кажат, че изгодната за България позиция по тези въпроси е… да я заявят преди да заминат, за да може, когато се приберат вие журналистите да ги питате”, каза Бабикян.

И подчерта, че обикновено разбираме какво се е случило постфактум, като уточни, че “казарменият манталитет”, че някой отгоре ти е казал и ти отдолу си се сврял - трябва да престане.  

Бабикян даде пример с 2021 г., когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, по думите му, губел всякакви позиции.

За политическия инат

“Нашата молба от парламентарната трибуна беше по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Да, има много слабости, ние бихме го коригирали, но го внесете, за да не губим време. Пуснете си изказванията на Томислав Дончев, на Тома Биков: “Внасяйте си го вие”. Което доказва какво? Без нас няма да видите пари. Българите ще стоят бедни, докато ние не сме на власт. Това не е политика. Ще ядете, ако ГЕРБ е на власт. Този вид е политически инат и лъжа… сега сме 2024 г. още не са влезли парите. Три години загубени за едни около 5 млрд, които можеше вече да работят за нашата икономика”, заяви Бабикян.

Той определи случващото се като “политика напук, за сметка на данъкоплатците”.

Бабикян каза още, че България е средна страна по размер в ЕС, по-голяма от Холандия и Дания например.

“Чувството за малоценност работи срещу България. Ние можем да сме много по-нависоко и нашият глас да бъде много сериозно приеман, но ето, че едни инструмент в рамките на вътрешната дипломация в Европейския парламент не се ползва. Т.е. съюзяването с други страни по интереси в полза на България. Този вид вътрешна дипломация в рамките на Съюза, много рядко я ползваме в полза на България”, каза Бабикян.

За образованието като приоритет

Той изтъкна, че България има с какво да се гордее - с медалите на българските деца на олимпиади по математика, физика, но не можем да построим модерни училища за умни деца.

Бабикян обясни, че в програмата на “Ние идваме” инвестицията в образованието е ключова. 

“Тази инвестиция може да доведе до умна икономика,  не до икономика на обществената поръчка. Много по-висока е принадената стойност. Трябва да минеш през университета, а не през десетки университети, които печатат дипломи. Трябва да инвестираме в научни лаборатории, в открития, тогава принадената стойност е много по-висока”, изтъкна кандидатът за депутат. 

Запитан защо у нас агресивният национализъм печели толкова много симпатии, Бабикян отговори, че България има нужда от здравословно родолюбие, а не от национализъм. 

По повод протестите през 2020 г., Бабикян призна, че са допуснали грешка -  припомни, че за присъствието му там журналисти, политици и граждани са го питали дали не се опитва да “яхне протеста”, за да влезе в политиката. Той уверил, че е бил като гражданин. След това обаче цялата гражданска енергия на протеста била приватизирана  от хора, които “правеха успешно телевизионно предаване”  (ИТН - бел. ред.) и колегите от полудесницата (ПП-ДБ - бел. ред.), докато са “спихнали енергията и са отчаяли хората”.

На въпрос кой в момента печели от информационната битка в предизборната кампания, Бабикян каза:

“ДПС и ГЕРБ очевидно я печелят, защото това е продължение на прекрасния им опит в продължение на 10 месеца да убият с целувка партньорите си, които не се дърпаха особено, но това се нарича смърт с любов. Убийство с целувка. Кампанията ни в момента е просто продължение на това”, заяви той.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Целия разговор чуйте в прикачения файл.