Административен съд София-град потвърди решението на Софийския районен съд, че арестът на Севделина Арнаудова е незаконен. Решението е окончателно, информира БНТ.

И последната инстанция приема доводите, че не са на лице каквито и да било данни, че Севделина Аранаудова е извършила престъплението, което се разследва и заради което е задържана. Според съда, освен липсата на доказателства, има и редица пропуски на процесуалните разпоредби, както и нарушаване на правата на Арнаудова.

Трифонов получил SMS от Петков за ареста на Борисов

"Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред СРС, не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", пишат в мотивите си магистратите.

Според пореден съдебен състав е нарушено и гарантираното право на защита, като в Заповедта за задържане не са посочени конкретни данни, че Арнаудова е извършила престъпление.

Севделина Арнаудова заплаши със съд Константинова от ПП за невярна информация

"Като правно основание за издаване на заповедта за задържане е посочена нормата на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР. Визираната разпоредба регламентира правомощието на полицейските органи да задържат за срок не по-дълъг от 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Съгласно чл. 74, ал. 2 от ЗМВР в заповедта за задържане задължително се посочват основанията за задържане, а съгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК административният акт следва да съдържа правните и фактически основания за издаването му.

В оспорената заповед не е налице описание на фактическата обстановка, а само локонично е посочен номерът на ДП, номерът на план за ОИМ и буквално е възпроизведен текстът на чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК. Административният орган не е посочил осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, което е нарушение на чл.59 ал.2 т.4 от АПК", пише още в мотивите на решението.

Съдът реши: Арестът на Борисов е незаконен

Съдът допълва още:

"Цитирането на текст от особената част на НК не отговаря на редица релевантни въпроси - кога и по какъв повод е извършено евентуалното престъпление по цитирания текст и какви са фактите, установяващи съставомерността му, за да извърши съдът служебно дължимата преценка за наличие на данни за извършено престъпление от задържаното лице, като материалноправно основание по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР за законността на задържането."

МВР е осъдено да заплати на Севделина Арнаудова и разноските по делото. 

Европейският парламент ще обсъди ареста на Бойко Борисов

През август тази година на втора инстанция Софийският административен съд реши, че арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен. СДВР пък ще трябва да плати разноските по делото в размер на 480 лв.

С решението се потвърждава първата присъда, според която на 17 март експремиерът е бил задържан незаконно. Тогава МВР влезе в дома на Борисов в Банкя, както и в къщите на пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. След неколкочасови обиски тримата бяха задържани и отведени в ареста на Националната полиция за денонощие. Прокуратурата не откри данни, въз основа на които би могла да повдигне обвинения. От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на Гражданското сдружение „БОЕЦ“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов.

Севделина Арнаудова обвини премиера в лъжи за джипа на „Булгартрансгаз”

Според магистратите в заповедта за арест на бившия премиер нямало фактическата обстановка, а само „лаконично е посочен“ номерът на досъдебното производство и буквално е възпроизведен текстът за изнудване от Наказателния кодекс.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов "не покрива стандарта за непроизволност и законност", решиха магистратите. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от столичната дирекция са обжалвали първата присъда. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм