Арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен, реши на втора инстанция Софийският административен съд. СДВР пък ще трябва да плати разноските по делото в размер на 480 лв.

ГЕРБ пусна сигнал, че ПП е купувала руски газ през Румъния

С решението се потвърждава първата присъда, според която на 17 март експремиерът е бил задържан незаконно. Тогава МВР влезе в дома на Борисов в Банкя, както и в къщите на пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. След неколкочасови обиски тримата бяха задържани и отведени в ареста на Националната полиция за денонощие. Прокуратурата не откри данни, въз основа на които би могла да повдигне обвинения. От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на Гражданското сдружение „БОЕЦ“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов.

Василев: Днес г-н Борисов пак е лъгал българския народ

Според магистратите в заповедта за арест на бившия премиер нямало фактическата обстановка, а само „лаконично е посочен“ номерът на досъдебното производство и буквално е възпроизведен текстът за изнудване от Наказателния кодекс.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов "не покрива стандарта за непроизволност и законност", решиха магистратите. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

Бойко Борисов: Има двоен аршин спрямо „Газпром“ и „Лукойл“

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от столичната дирекция са обжалвали първата присъда. На първа инстанция за незаконни бяха обявени и арестите на Горанов и Арнаудова. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм