Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд-Хасково, с което мярката за неотклонение на бившия полковник от турската армия и адвокат Мустафа Гьокташ бе измемена от „задържане под стража“ в „домашен арест“ и остави без уважение молбата му за по-лека.

Под домашен арест от следствената килия 63-годишният Мустафа Гьокташ излезе на 21 ноември, след като назначената съдебномедицинска експертиза излезе със заключение, че страда от сърдечносъдово заболяване, което е риск за живота и здравето му и актуалното му здравословно състояние е несъвместимо с условията на следствения арест. Седмица по-рано той получи сърдечна криза след края на поредното съдебното заседание и бе откаран на носилка с линейка в отделението по кардиология на МБАЛ-Хасково. На няколко пъти преди това екипи на спешна помощ са го посещавали в килията, стана ясно в залата.


Делото пред Апелативния съд е образувано по протест на хасковската окръжна прокуратура.


В Окръжен съд – Хасково срещу него се води дело въз основа на заповед за международно издирване и арест, издадена от Четвърти криминален съд в Анкара, Турция. Обявен е за издирване с червена бюлетина от Интерпол, Анкара. В Турция срещу него е образувано наказателно преследване за предумишлено убийство на известния турски писател и университетски преподавател доц. Неджип Хаблемитоглу, извършено на 18.12.2002 г. в Чанкая с огнестрелно оръжие. За престъплението в родината му се предвижда наказание доживотен затвор.

ХОС отказа екстрадирането на полк. Гьокташ в Турция


Гьокташ е преминал в България през август 2022г., като пресякъл незаконно „зелена граница“. Той е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1.09.2022 г. обаче, е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване с червена бюлетина.


След като се запозна с материалите по делото Апелативен съд–Пловдив прецени, че здравословно състояние на Гьокташ не е пречка да пребивава в условията на ареста и го остави с мярка „задържане под стража“. Определението е окончателно.