"Глобалната индустрия за цифрова реклама се оценява на 600 милиарда долара и продължава да расте", заяви Антоанета Николова, Инициативата за свободни медии на Балканите в предаването "Кой Говори" по Дарик.

Разпространение на пропаганда и дезинформация

Проблемът не е ограничен до три медийни източника, отбелязани в проучването. Според Николова, множество други медии широко разпространяват пропаганда и дезинформация.

"В нашето проучване се посочват 3 проблемни медии, но това не означава, че са само 3, има и други, които широко разпространяват пропагандата и дезинформацията и го правят по подвеждат начин, не със лъжа, а с някой "експерт", който да заблуди обществото."

Онлайн пропаганда

Проблемът се задълбочава в онлайн пространството, където липсва контрол, за разлика от традиционните медии като телевизия и радио. Николова подчерта, че са създадени множество уебсайтове, които служат като канали за разпространение на руска пропаганда.

"Проблемът е онлайн. Върху телевизиите и радиото има контрол, който по - лесно може да се осъществи сравнение с онлайн медиите".

Как да разпознаем пропаганда и да се защитим

Отговорът на големите компании, които често финансират тези медии, е удобен: "ние не знаехме". Този отговор служи като оправдание, но подчертава необходимостта от по-голям контрол и отговорност.

"Институциите трябва да изискват от техните посредници, които на място разпространяват реклама да я проучват много добре."

"Освен това, компаниите следва да налагат морални и етични стандарти на медиите, с които си партнират, особено когато става въпрос за финансиране. Това би могло да послужи като предпазна мярка срещу нежелано влияние", коментира тя.

В заключение, Николова подчерта, че е необходима по-широка медийна грамотност.

"Обществото трябва да развие свой имунитет срещу дезинформацията, като проверява източниците, достоверността на информацията и разбира важността на проблема с разпространенито на пропаганда".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм