Българският антарктик Борислав Александров разказа за най-чистото място на планетата, за акад. Тодор Николов положил българското антарктическо начало, за ролята и мястото на всеки в опазването на планетата.

България има с какво да се гордее, подчерта българският антарктик Борислав Александров  в  разказа си за  живота на седмия континент, за това как се случват климатичните промени, за строежа на новата лаборатория  и постиженията на българската научна общност в срещата си с гражданите и гостите на град Левски в  НЧ „Георги Парцалев - 1901“.

Събитието, под патронажа на кмета на община Левски – Любка Александрова  е част от кампанията на СОНИК СТАРТ за Деня на Земята.

Град Левски е избран за място, в което Александров да представи дейността на Антарктическия клуб, защото  един от най-големите геолози в света - акад. Тодор Николов, човекът, положил българското антарктическо начало, е родом и завършва средно си образование в училище “Крум Попов” град Левски.

 Кметът на Община Левски Любка Александрова откри срещата с българският антарктик: „Последните няколко дни ме накарахте отново да се върна към ученическите си години в училище „Крум Попов”, срещаме се често и това ме радва.Премина една много успешна конференция и поздравявам  всички и организаторите от СОНИК СТАРТ и СУ „Крум Попов”,всички ученици и учители, всички, които участваха.

Радвам се, че в тези 100 събития от стогодишнината на СУ „Крум Попов”имаме още едно изключително важно и интересно събитие – Антарктида в Левски… Изключително  важно е  и ,че  едно изключително име в науката, акад.Тодор Николов, едно от най-големите имена в геологията в България и света е възпитаник на СУ „Крум Попов”.

Това ни радва, кара ни да изпитваме чувство на гордост  и  самочувствие ,че нашето училище ражда светила , не само в изкуството, а и в голямата световно призната наука… Акад.Тодор Николов е бил изключително красив ум, изключително добър човек  и много земен и за него трябва често да си говорим..” каза  г-жа Александрова. Ценна книга ,енциклопедия на акад. Николов ще бъде осигурена на училището за да може всеки, който е решил да поеме по дългия път  към знанието да я прочете ,съобщи кмета на Общината .

Акад.Тодор Николов е в основата на първоначалното реализиране на идеята за организиране на изследванията в Антарктида от страна на български учени, за да бъде България пионер в овладяването на ледения континент. Днес залив на остров Смит (Южни Шетландски острови, Антарктида) официално носи името на акад. Тодор Николов (Nikolov Cove, South Shetland Islands).

Българският антарктик Борислав Александров  прикова  вниманието ни днес  с изключително интересния, полезен и поучителен  разказ  за живота на седмия континент, за  историята и настоящето на българката антарктическа общност, за  климатичните промени  и още много любопитни ,интересни и малко известни факти с които имаме повод да се гордеем.