В навечерието на своята 50-годишнина фолклорен ансамбъл „Тракия“ ще зарадва публиката с премиерно заглавие. Тази вечер артистите от формацията ще се качат на сцената в Дом на културата „Борис Христов“, за да влязат в света на традициите, обичаите и ритуалите от есенно-зимния календар на българина.

„В делник и празник“ е изцяло авторски спектакъл, в който движенията и музиката разкриват как предците ни умело са съчетавали удовлетворението от труда с радостта от песента и танца.

Хореографски дебют прави Атанаска Челепиева със своята родопска танцова сюита в три части, наречена „Алехчански игри“. Музиката е на Борислав Згуровски.

Моето вдъхновение е детството в златоградския край, където трудолюбивият родопчанин преде, тъче, бере и ниже тютюн и редом с това усмивката е винаги на лицето му“, споделя младата авторка, която е част от ансамбъла, но до този момент само като балетмайстор. В нейния танц ще оживяват още празнични "люлки-вейки-полюлейки", а в останалите танци, като „Уралия“ - обредите, посветени на Сирни Заговезни, традиции от пазарджишко и пиринско. Те са дело на доайените проф. Даниела Дженева и проф. Антон Андонов.

Премиера ще има и песента „Куне ле“, изпълнена от хора на ансамбъла в обработка на главния диригент на Гвардейския духов представителен оркестър подп. Ради Радев. За първи път ще бъдат изпети и коледарски песни по обработка на Костадин Генчев.

Организаторите напомнят, че билетите за премиерата са разпродадени и приканват почитателите на фолклорното изкуство да следят календара със събития за следващата година, която ще бъде посветена на 50-ата годишнина на една от емблемите на Пловдив и България.