“Надявам се чрез повече дипломатичност и диалог да успеем да потърсим общите точки, за да може България да излезе от кризите, в които се намира и да се избегнат следващи избори”. Това заяви проф. Николай Габровски в началото на разговорите за правителство с „Български възход“, които са третата партия, която се отзова на разговори с номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Габровски.

В четвъртък започват срещите с проф. Николай Габровски

„В интерес на възможността да се състави кабинет сме готови на разговори“, заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев по време на срещата с  професор Николай Габровски. Янев изрази убеденост, че българите се нуждаят от работещо правителство. 

“На базата на тези приоритети ние трябва да започнем диалог за това как виждаме възможността за създаване на коалиция, как ще функционира тя чисто политически, след това как ще се създаде кабинетът - дали експертно или под друг формат. Всичко това трябва да стане ясно. Ние подкрепяме съдебната реформа. Съгласен съм за конституционното мнозинство 160+. Това ще е едно устойчиво мнозинство, което почти по всички въпроси ще може да функционира в интерес на всички граждани. Трябва да градим принципи, по които да се върви напред с аргументи, защото ако няма аргументи и има политически пристрастия, то коалицията няма да е дълготрайна. Ще дадем вид, че може би ще се задълбочат кризите, ако отново има избори. Ние сме готови да търсим решения”, уточни още Янев.

ДБ и БСП Няма да подкрепят първия мандат на проф. Габровски

“Към екипа има потвърдени хора, ползващи се с добра репутация, а това ми дава надежда за добро правителство. Щастлив съм, че и според вас не трябва да има нови избори, защото чрез тях ще се блокира много важна част от дейността на държавата”, отговори на своя страна проф. Габровски.

“Радвам се, че има вече подбрани експерти, но нека да не забравяме, че в парламента подкрепата е на политическа основа и нека да мислим за механизъм, който дава ясно да се разбере на каква база се подкрепят съответните решения, кой ще носи отговорност за този механизъм”, заяви Янев.

Проф. Габровски заяви, че до дни ще бъде изработена ясна програма за излизане от кризите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм