В област Смолян се провежда мащабна специализирана полицейска операция, насочена към предотвратяване на изборни нарушения, информират от ОД на МВР. Получени са общо 31 сигнала, като твърденията са главно за „купуване на гласове“.

Към момента в нашият район се водят 28 броя преписки свързани с изборите, от които 13 са същински такива – сигнали по същинско изборно престъпление. Другите са свързани с късане на плакати, по-скоро унищожаване и повреждане на чуждо имущество. До момента има само едно досъдебно производство образувано и то е от днес за изборни престъпления, но е на твърде ранен етап и нищо не мога да коментирам“, информира още говорителят на окръжна прокуратура в Смолян, Станчо Станчев. 

По информация на Дарик, част от сигналите са свързани с търгуване на изборни гласове с даване на дърва за огрев, плащане на 100 или 200 лв., но тези данни не са се потвърдили при проверките. Проверявани са и такива за извършени адресни регистрации, за които е имало съмнения, че са част от „изборен туризъм“. Проверките не са установили нарушения при тези регистрации на лица, тъй като са направени съгласно законовите изисквания. 

При полицейската операция са съставени 14 протокола, след като са предупредени лица, за които има данни за склонност към подобни нарушения и изборни престъпления, според информация от ОД на МВР. Проверени са над 2000 автомобила, 26 заложни къщи и дружества за бързи кредити, както и места, за които има съмнения за сделки с гласове. На производство са още 6 преписки, които предстои да бъдат приключени скоро, уточняват от полицията.