От 2010 г. насам Айфеловата кула в Париж ръждясва прогресивно и ако не бъде ремонтирана спешно, може да се срути. Това се казва в класифицирани документи, пише изданието Marianne.

Те сочат, че Айфеловата кула е в окаяно състояние - "на някои места ръждата тотално е разяла метала", пише вестникът. Причината е, че желязото, от което е направен паметникът, влиза в контакт с вода и кислород на тези места, където боята пада с течение на времето.

Айфеловата кула отново се радва на добра посещаемост

През 2018 г. започна 20-ият ремонт на кулата за Олимпийските игри през 2024 г., който включваше почистване на една трета от конструкцията и нанасяне на два слоя нова боя върху нея, за да се ограничи корозията. Поради пандемията от коронавирус обаче работата трябваше да бъде отложена; а в старата боя бе открито олово. Заради това ремонтът ще бъде "козметичен" и ще обхване само 5% от Айфеловата кула.

„Малко вероятно е да падне утре сутринта, но наистина не е в много добро състояние“, казва пожелал да остане анонимен служител пред иданието.

Sete, която управлява атракцията, не иска да я затваря за продължителни периоди от време за ремонт, тъй като това би довело до загуба на приходи: Айфеловата кула е четвъртото най-посещавано място в Париж след Дисниленд, Лувъра и Версай.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм