Най-известният френски монумент, Айфеловата кула, се е завърнала през октомври към предпандемичните равнища на посещаемост, след като по-рано се сблъска с финансови затруднения заради здравната криза. Възобновен е и проектът за пребоядисването й, предаде Франс прес.

"Желязната дама", която отново отвори врати през юли, след като бе затворена девет месеца, е отчела добри резултати през октомври благодарение на истинското завръщане на туризма във френската столица, изрази задоволството си пред АФП компанията, която се занимава с експлоатацията на Айфеловата кула (SETE).


Засилването на посещаемостта не бе възпрепятствано от въвеждането на зелен сертификат във Франция в разгара на лятото. Айфеловата кула предлагаше антигенни тестове за посетителите, които нямат заветния Кю Ар код (QR code), но ще спре тази практика в неделя, след като от 21 юли е направила вече 14 000 теста.

През лятото монументът е бил посещаван от средно 13 000 души на ден спрямо 25 000 преди Ковид-19, при 50 процента натовареност на асансьорите.

От 14 000 дневно в края на септември броят на туристите е нараснал до над 20 000 през октомври. Това е по-добра посещаемост, отколкото през уикендите на 2019 година, обяви компанията оператор на монумента. Тя отчита завръщане на европейците от съседните страни и на американците, които са били 10 процента от посетителите.

С прогнозирани 1,5 милиона посетители за 2021 година спрямо 6,2 милиона през 2019 година това постепенно възстановяване обаче няма да покрие натрупаните загуби по време на кризата, според същия източник.

Един от най-посещаваните платени монументи в света, този символ на Франция трябваше да затвори от средата на март до края на юни 2020 година при първия локдаун, а след това отново от края на октомври 2020 година до средата на юли 2021 година. Вследствие на това компанията оператор предвижда загуби от 75 милиона евро за текущата година след дефицит от 52 милиона евро за 2020 година.

Компанията няколко пъти потърси помощ, най-вече от държавата.

Проектът за пребоядисване, който бе спрян в началото на февруари заради следи от олово, надвишаващи нормите, бе възобновен на 11 октомври с нов протокол, съобщи компанията. Той трябва да бъде завършен за началото на Олимпийските игри в Париж през 2024 година, припомня АФП. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук