Във вторник от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД обявиха в съобщение до медиите, че е взето решение да бъде оттеглен искът за 500 000 лв. срещу Наталия Станчева и Йордана Кулинска. „След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията“, се казва в съобщението.

"Смятам, че това е един много добър резултат, който се постига на ранен етап. От една страна мога да кажа, че го очаквах, защото България вече е демократична страна и защото, да припомним, че точно преди 1 година по повод на иск на "Лев инс" срещу Mediapool за 1 млн. лева също имаше такава позиция, също обшеството се мобилизира и дори имаше акция по набиране на средства. Смятам, че това е едно естествено прдължение - българското общество вече е мобилизирано", коментира в предаването "Кой говори?" адв. Александър Кашъмов, изпълнителен директор на фондация "Програма Достъп до информация".

"Друг е въпросът, че макар да има една добра новина, която трябва да ни радва, има и едно притеснение - по-миналата година ние я започнахме с новината за иск на друго дружество мастодонт - "Еврохолд" срещу "Биволъ". Това приключи също с успешен край и оттегляне на иска. Миналата година беше "Лев инс" срещу Mediapool,а сега имаме иск срещу гражданка, и то от държавно дружество, което трябва да работи за гражданите, а не срещу гражданите. От една страна добрата новина, мобилизацията на българското общество, българските журналисти и неправителствени организации е добър знак, но от друга страна злото не спи, то също напредва и ние трябва да бдим", посочи още експертът.

Той е на мнение, че гражданското общество се събужда. "Беше изключително положителна тази съвместна позиция, с която излязохме от Програма „Достъп до информация” и Асоциацията на европейските журналисти – България. Тя много бързо събуди отзвук и в страната, и отвъд границите", посочи адв. Кашъмов.

"В крайна сметка в една демокрация само гражданинът и неговата активност могат да се преборят за правата си. Добрата държава е добра тогава, когато гражданите са будни и държат институциите отговорни за това какво правят", категоричен бе той.

"Същевременно обаче борбата трябва да продължи за това да бъдат пресечени възможностите за такива slapp дела, защото тези дела, за които в момента говорим, заведени от дружества мастодонти, за тях това да заведат дело за половин-един милион е някаква дребна работа, троха, докато за един гражданин като Наталия Станчева това е сума, която един такъв човек не може да припечели през целия си живот. Така че това е стресиращо. За едната страна е елементарно да заведе такова дело, а другата страна пък ще бъде под напрежение – това не бива повече да се случва", заяви още адв. Александър Кашъмов.

Припомняме, че в писмото си от АЕЦ "Козлодуй посочиха още, че искът е заведен от предишното ръководство през месец юли 2023 г. и че „всички дейности в АЕЦ „Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба“.

В края на миналата седмица Програма „Достъп до информация” и Асоциацията на европейските журналисти – България призоваваха „АЕЦ Козлодуй” ЕАД да се откаже от иска за половин милион лева, заведен срещу тяхна бивша служителка и нейната майка.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм