9 от 10 кметове на общини от област Смолян ще се борят за доверието на своите избиратели за още по един мандат. Единствено Румен Пехливанов, който е кмет на Община Рудозем трети мандат, се отказа от кметските надпревари. С най-голям стаж зад гърба си е кандидат-кметът на ГЕРБ в Златоград Мирослав Янчев, който има четири изпълнени мандата. За четвърти мандат ще се борят и кметовете на общините Смолян и Мадан, Николай Мелемов от ГЕРБ и инж. Фахри Молайсенов от ДПС.

Елин Радев от ГЕРБ, Мустафа Караахмед от ДПС и независимият Боян Кехайов, ще направят всичко по силите си за трети мандат - съответно в общините Доспат, Борино и Неделино. В битка за още 4 години кметуване влизат и настоящите градоначалници на Девин, Баните и Чепеларе - Здравко Иванов от местна коалиция, съставена от БСП и ДПС, Павлин Белчев и Боран Хаджиев от ГЕРБ.

Между кандидат-кметовете има и бивши градоначалници, като Красимир Даскалов от ГЕРБ в Девин и неговият заместник  Владимир Солаков, който пък е издигнат от СДС. В кметската надпревара се впускат и бившите областни  управители на Смолян Стефан Сабрутев и Емил Хумчев, съответно от ПП „Движение Нашият град“ за Смолян и „БСП за България“ - в Златоград. 

Известният бизнесмен Величко Сидеров е издигнат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ за кандидат-кмет на Златоград.

Досегашният кмет на село Забърдо Валентин Черпоков ще се пробва за втори път в битката за Община Чепеларе, като този път е издигнат от „БСП за България“. 

В битката за кметския пост в Смолян влиза и бившият командир на 101-ви Алпийски полк о.з. полковник Димитър Кацаров, издигнат от „Новото време“, с чиято регистрация ще участва местната „Коалиция за развитие на община Смолян“(КРОС). Народният представител на „Продължаваме промяната – Демократична България“ от 22-ри Многомандатен избирателен район Михал Камбарев също е кандидат-кмет за Община Смолян, въпреки, че е родом от Рудозем.

Бившият спортист по бойни изкуства и републикански шампион по брейк танци Ивайло Василев ще се бори за кметския стол в Смолян от „Възраждане“. Екс  председателят на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев е кандидатът на „БСП за България“ отново в Смолян, където кандидат-кметовете са 8, а листите с общински съветници са 14.