Жена на 70 години от Уганда е родила близнаци, след като е забременяла чрез инвитро, съобщиха от болницата, в която е била лекувана, съобщи Daily Mail.

Сафина Намукуейа стана най-възрастната жена, родила в Африка, след като в сряда следобед роди момиченце и момченце, съобщиха от Международната болница за жени и Центъра за безплодие в угандийската столица Кампала. 

Снимка "Х": Сафина Намукуейа

Медиците в болницата заявиха, че майката и двете ѝ бебета се чувстват добре, след като са родени чрез цезарово сечение.

"Тази история не е само за медицинския успех, но и за силата и устойчивостта на човешкия дух", заявиха от болницата.

Майката Намукуя каза, че това е второто ѝ раждане в рамките на три години, след като през 2020 г. е родила момиченце на име Сара.

Майката добави, че е претърпяла някои усложнения и трудности по време на бременността си, включително бащата на децата ѝ я е напуснал. 

"Мъжете не обичат да чуват, че ще имате повече от едно дете", казва Намукуейа. "Дори и след като ме приеха, мъжът ми така и не се появи". 

Тя разказва, че в миналото е претърпяла спонтанен аборт, загубила е първото си дете през 90-те години на миналия век и се е сблъскала със стигмата на общността си, че няма деца. 

"Веднъж едно много младо момче ми се подиграваше, като казваше, че майка ми ме е проклела да умра без дете", казва тя.

След раждането на първото си дете г-жа Намукуейа разкрива, че е била осъждана за това, че не е родила след 40 години опити. 

"Много хора ме съдиха и обиждаха за това, че съм безплодна, но аз реших да оставя всичко на Всемогъщия Бог, който най-накрая отговори на молитвите ми", каза тя малко след раждането на първата си дъщеря. 

Смята се, че клиниката Ahalya IVF в град Гунтур е платила по-голямата част от процедурата, тъй като медиците са знаели, че това ще бъде историческо постижение. 

Мангаямма няма други деца и е преминала през менопауза преди 30 години. Но съпругът ѝ Раджарао умира от сърдечен удар през 2020 г. на 84-годишна възраст. 

Предишната рекордьорка за най-възрастна майка в света е Бусада де Лара, която е била на 66 години, когато през декември 2006 г. ражда близнаците Кристиан и Пау. 

Де Лара признава, че е излъгала за възрастта си, за да получи лечение за безплодие в частна клиника в Лос Анджелис, за което е платила 30 000 лири. 

Бебетата са родени преждевременно с цезарово сечение и тежат по 3,5 фунта (1,6 кг).

Омкари Панвар от индийския щат Утар Прадеш твърди, че е най-възрастната майка в света, когато през 2008 г. ражда близнаци. Твърдението ѝ, че е била на 70 години, обаче не е доказано. 

Най-възрастната майка във Великобритания е Елизабет Аденей от Линдгейт в Съфолк, която роди син през май 2009 г. на 66-годишна възраст.

Обикновено Националната здравна служба предлага процедурата само на жени под 43 години. Но някои частни клиники предлагат инвитро на жени над тази възраст. Когато жената премине през менопаузата, тя вече не е в състояние да забременее по естествен път.

Но инвитро все още е възможно чрез използване на яйцеклетки, замразени по-рано през живота на майката, или яйцеклетки от донор.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм