Белгийската полиция е арестувала седем души, заподозрени в подкрепа на групировката "Ислямска държава" и заговор за "терористична атака", съобщават от прокуратурата.

Прокурорите заявиха, че заподозрените са почти изцяло етнически чеченци, а трима от тях имат белгийско гражданство, съобщава АФП.

Германската полиция предотврати терористичен акт

"Точната цел на планираното нападение все още не е определена", заявиха властите.

В западната част на страната бяха извършени девет претърсвания, включително в Рьозеларе, Остенде, Гент и Менин, град, граничещ с Франция, което доведе до тези арести.

"Обсъждани са няколко сценария, като целта на планираното нападение все още не е определена с точност", допълва прокурорът в изявлението си.

Обвиненият за тероризъм българин остава в ареста в Брюксел

Полицейската операция, която е проведена с подкрепата на специалните части на федералната полиция, е част от разследването, ръководено от антитерористичен съдия в Западна Фландрия, който може да реши да постави заподозрените в ареста след изслушването им.

"Потенциалните обвинения са опит за терористично убийство, участие в дейността на терористична група и подготовка на терористична атака", заяви още прокуратурата, като добави, че те са ревностни привърженици на ИД.

Най-смъртоносните терористични атаки в човешката история (снимки)

Белгия вече е била мишена на групировката "Ислямска държава", която през 2016 г. пое отговорност за самоубийствените атентати, извършени на летището и в метрото на белгийската столица (32 загинали на 22 март 2016 г.).

Тези нападения бяха извършени от джихадистката клетка на ИД, която вече стоеше зад нападенията във Франция на 13 ноември 2015 г.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм