Обвиненият в участие в терористична група в Брюксел българин Сергей Радков остава в ареста поне още месец заедно с останалите обвиняеми. Това реши съдът в Брюксел, който гледа мерките за неотклонение на задържаните, предаде БНТ.

Българин задържан в Белгия за подготвян атентат

В рамките на разследване за подготовка на терористичен акт на 27 март в три брюкселски квартала - Завентем, Моленбек и Скарбек бяха извършени претърсвания на домове и арести. Сред задържаните беше и българинът Сергей Радков. В същото време беше арестувана и друга група в Антверпен.

От федералната прокуратура на Белгия обясниха за БНТ, че 20-годишният Радков се е радикализирал в много кратък срок. Обвиненията срещу него са за участие в дейностите на терористична група.

Русия планира да приеме по-строги закони срещу тероризма

Адвокатът на Радков поиска от съда той да бъде пуснат под домашен арест или с гривна за проследяване. Според нея Радков е вярваш мюсюлманин, но не и радикализиран и не е имал терористични мотиви. Съдът обаче не уважи искането й.

В ареста остават и останалите обвиняеми в другата задържана група в Анверпен, за които има информация, че са готвели покушение срещу кмета на града и лидер на една от най-големите белгийски партии Барт Де Вевер.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм