Руският парламент планира да приеме още по-строги закони срещу тероризма, след като военният блогър Владлен Татарски стана жертва на бомбен атентат в кафене в Санкт Петербург, съобщиха депутати, цитирани от ДПА, предаде БТА.

"В близко бъдеще ще предложим поправки, които ще повишат наказанията за тероризъм", написа в Телеграм председателят на комисията по сигурност в руската Държавна дума Василий Пискарьов.

Задържаха 26-годишна жена за статуята бомба, която уби Татарски (видео и снимки)

Промените не касаят самите терористични атаки, а засягат помагачеството, подстрекаването към такива и разпространението на терористична пропаганда, каза Пискарьов, който е депутат от управляващата партия "Единна Русия".

В Русия тероризмът вече се наказва с доживотен затвор, каза той и добави, че някои части от закона позволяват налагането на по-леки наказания.

Русия включи Унгария в списъка си с вражески страни

"Най-важното, което предлагаме е разширяване на списъка с престъпления, които да се наказват с доживотен затвор", каза депутатът и допълни, че това е необходимо, за да се защити Русия от нарастващата заплаха от Украйна.

Всеки, който извършва, планира или дори оправдава терористична атака, не бива да избегне "най-тежките наказания", каза Пискарьов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм