Правителството одобри изплащането на обезщетение в размер на 6 500 евро след споразумение по жалба пред Европейския съд по правата на човека.

Жалбоподателите се оплакват от прекомерна продължителност - близо 17 години, на реституционна процедура за земеделски земи в землището на с. Браниполе, община „Родопи“, област Пловдив. Причината за забавяне на процедурата са приеманите през годините различни решения на Общинския съвет при община Родопи за предоставяне на земеделска земя за обезщетяване, част от които са обжалвани по съдебен ред. В изпълнение на влязлото в сила най-скорошно съдебно решение общинският съвет следва да предостави имоти от общинския фонд за изготвяне на план за обезщетение на правоимащите собственици на територията на община „Родопи“.

В светлината на константната си практика, ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати обезщетение в размер на 6500 евро общо на четиримата жалбоподатели. Със сключване на споразумението се избягва установяване на нарушение на Конвенцията и осъдително решение по делото и жалбата се заличава, без да се изпраща в Комитета на министрите за мониторинг на изпълнението. Няма да се изплащат и разноски, които биха били направени в процедурата до постановяване на окончателното решение на съда.