Отделението по диализно лечение към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив отбелязва 50 години от създаването си.

Преди половин век, на 29 април 1974 година, е осъществена първата хемодиализа под тепетата. Тя е на пациентка с хронична бъбречна недостатъчност, извършена е от д-р Варткес Озанян и продължава цели 10 часа.Този момент не само обозначава началото на диализното лечение в региона, но и става крачка към бъдещето на нефрологията.

Оттогава Отделението по диализно лечение към университетската болница изминава дълъг път на значителен растеж и развитие, като се превръща във водещо звено за цяла Южна България. Днес се оглавява от д-р Георги Цочев, който заедно със своя екип от професионалисти, извършва ежедневно процедури със съвременна медицинска апаратура и иновативни методи.


По време на официалната церемония по отбелязването на юбилея
ще бъде излъчен и кратък документален филм за историята отделението,  представена от емблематични лекари през годините, както и от пациенти.

В Отделението по диализно лечение се поемат и лекуват най-тежките случаи, като се поддържа 24-часова спешност. За изминалата година пациентите с остра и хронична бъбречна недостатъчност са достигнали близо 19 хиляди души.