Четиригодишното момиченце Зара, родом от Чехия, постави нов рекорд, като достигна базовия лагер на Еверест. Съобщава се, че придружавана от баща си и седемгодишния си брат, Зара е станала най-младото момиче, което някога е постигало този подвиг на възраст четири години и пет месеца, съобщи Expats.

Брат ѝ потвърди успеха им и добави, че в момента семейството се връща от базовия лагер, което продължава вече седмици. Общата дължина на експедицията на семейството до и от базовия лагер ще обхване приблизително 270 километра, с кумулативна денивелация от над 20 000 метра.

Предизвикателното пътуване изложи екипа на тежки условия, включително температури до -25 градуса по Целзий в базовия лагер на Еверест. Експедицията се сблъска с предизвикателства при настаняването в общежития с минимални удобства, включително студени стаи с температури, падащи до -11 градуса по Целзий.

Въпреки тези условия бащата на Зара, Дейвид Шифра, подчертава значението на внимателната аклиматизация, наблюдението на насищането с кислород в кръвта и постепенното напредване.

Зара, която е израснала в трудната среда на селските райони на Малайзия, демонстрира изключителна физическа подготовка. Уникалният подход на семейството към възпитанието на Зара включва имитиране на традиционния начин на живот на местните племена.

От ранна възраст Зара изминава ежедневно по 5-10 км с кумулативна денивелация от 300-600 м, а през 2023 г. изминава общо над 2200 км в джунглата. Отдадеността на семейството на физическото и умственото развитие подготвя Зара за взискателния поход в Хималаите.

"Малката Зара никога не се къпе в топла вода, напротив, добавя лед, вероятно затова студът не ѝ е създал никакви проблеми", заявява братът на Зара - Саша, в профила в Instagram.

"По време на похода нямаше никакъв проблем, благодарение на много доброто си физическо състояние малката Зара дори изпревари стотици други туристи, с малки изключения."

Живееща в Малайзия, Зара е гражданка на Чехия и Канада и говори чешки, китайски и английски език. Нестандартният подход на семейството ѝ към отглеждането на деца предизвика дискусии за физическите и умствените способности на малките деца.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм