Наводнения и свлачища, предизвикани от проливните дъждове в Бразилия, отнеха живота на най-малко 36 души през карнавалния уикенд в югоизточния щат Сао Пауло, съобщиха местните власти.

Седмицата започва с вятър и дъжд

Телевизионни кадри и кадри от социалните мрежи от град Сао Себастиао показаха цели квартали под вода, отломки от къщи на склонове, пометени от свличащата, наводнени магистрали и автомобили, унищожени от паднали дървета, както и други щети.

Най-малко 35 души са загинали в Сао Себастиао, съобщи правителството на щата. Едно момиче е загинало и в град Убатуба, съобщават медиите.

"За съжаление, ще имаме още много смъртни случаи", заяви началникът на гражданска защита на щата Енгуел Перейра пред вестник "Фолха де Сао Пауло".

Наводнения, свлачища, евакуации: Кадри от бедствието в Нова Зеландия (видео и снимки)

Други 228 души са останали без дом, а 338 са били евакуирани в крайбрежния район северно от Сао Пауло, съобщи по-рано правителството на щата, докато спасителните екипи бързаха да помагат на пострадалите от бурята.

Властите не предоставиха данни за броя на изчезналите или ранените.

Губернаторът на щата Сао Пауло Тарсисио де Фрейтас обяви извънредно положение в пет града по крайбрежието, след като прелетя над опустошените от стихията райони. Той отпусна еквивалента на 1,5 млн. долара за спасителни операции.

Нова Зеландия обяви извънредно положение

Президентът Луис Инасио Лула да Силва заяви в Twitter, че ще посети района днес.

Сао Себастиао, който се намира на 200 км северно от Сао Пауло и където много хора от града прекарват предпразничния уикенд на плажа, беше силно засегнат.

Количеството паднали дъждове е два пъти повече от обичайното количество, което пада за един месец.

Карнавалните събития в Сао Себастиао и на други места бяха отменени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм