В Пловдив и областта са засечени 36 пияни, 12 дрогирани и 27 неправоспособни водачи на моторни превозни средства.

Нарушенията са констатирани в рамките на специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата.

Служители от областната дирекция на МВР продължават да следят стриктно за нарушения на правилата за пътна безопасност на територията на Пловдив и региона. Засиленият контрол се осъществява в рамките на стартиралата на 7 юли спецакция с акцент предотвратяване на управление на МПС от водачи без правоспособност, както и употребили алкохол, наркотични вещества или техни аналози. 

До вчера полицейските екипи са проверили общо 7557 моторни превозни средства и 9562 шофьори и пътници. Съставени са 2234 фиша и 692 акта за установени административни нарушения. Засечени са 27 неправоспособни водачи. Под въздействие на алкохол зад волана са били 36 души, като в 24 от случаите дрегерът отчел до 1,2 промила, а в 12 – над 1,2 на хиляда. Дванадесет са и хванатите шофьори след употреба на наркотици или техни аналози. Деветима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани с технически средства.

По време на проверките са връчени и 1731 електронни фишове, както и 74 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка.

Според междинните резултати от операцията, обработени в дирекцията до 15 ч. днес, сред най-честите констатирани нарушения са преминаване на забраняващ сигнал на светофара – 33, неправилно изпреварване – 27, отнемане на предимство на ППС – 12 и отнемане на предимство на пешеходец – 10.

Статистиката сочи, че в периода от 7 до 18 юли срещу заловени от служителите на ОДМВР – Пловдив нарушители на пътя са започнати 30 бързи производства /22 за шофиране под въздействие на алкохол и 8 – под въздействие на наркотици/.  По случаите е взето съответното отношение съобразно указанията на прокуратурата.

Още новини от Пловдив