Най-малко 70 души са загинали за една седмица от студената вълна, обхванала Афганистан - страна, която вече е изправена пред много сериозна хуманитарна криза, съобщиха фактическите власти на талибаните.

В Кабул и провинциите на бедната страна от Югоизточна Азия температурите паднаха доста под нулата след 10 януари. В централната провинция Горе бяха отчетени най-ниските: -33°C през уикенда на 14 и 15 януари. В провинция Багдадис термометрите показаха -28°С.

Опасно време: Червен код за вятър в пет области

"Тази зима е далеч най-студената през последните години", заяви пред АФП Мохамед Насим Муради, ръководител на метеорологичната служба на Афганистан. "Очакваме студената вълна да продължи още една седмица или повече", предупреди той.

По данни на министерството за управление на бедствията най-малко 70 души са загинали след началото на студената вълна. Изгубени са и 70 000 глави добитък - животни от изключително значение за страната.

Невиждано от век наводнение откъсна от света части от Австралия (видео и снимки)

В провинциите бездомни семейства се струпват около огньове, докато в покритата със сняг столица по-големите късметлии се събират около традиционни печки, в които се горят дърва или въглища.

В районите в централната и северната част на страната обилните снеговалежи са затворили пътища, според снимки, качени в социалните мрежи.

Ски курортите в Европа затварят поради липса на сняг

Студената вълна допринася за огромните трудности, които страната, която вече е изправена пред една от най-сериозните хуманитарни кризи на планетата, трябва да преодолее. Повече от половината от 38-милионното население на Афганистан е изправено пред остра продоволствена несигурност. Три милиона деца са изложени на риск от недохранване.

Афганистанската икономика, която и без това е в тежко състояние от десетилетията на война, изпадна в още по-дълбока криза, тъй като милиардите от международната помощ бяха спрени, след като талибаните завзеха властта през август 2021 г.

Смразяващата зима в САЩ: Виновен ли е климатът? (видео)

Разпределянето на хуманитарна помощ от неправителствени организации също е поставено под въпрос след решението на талибаните от 24 декември да забранят на жените да работят за тях. Големи неправителствени организации преустановиха дейността си в знак на протест срещу това решение, което се отнася за всички области с изключение на една - здравеопазването.

Някои от тях възобновиха дейността си в тази област през последните няколко дни в някои провинции, след като получиха уверения от властите, че техните работници ще могат да работят безопасно и безпрепятствено.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм