С 46 гласа "за", 1 - "против" и нула - "въздържал се" общинските съветници на Пловдив приеха предложението на ГЕРБ за отпускане на над 32 млн. лева за двата стадиона - "Христо Ботев" и "Локомотив".

Разгорещените дебати продължиха повече от два часа под обсадата на фенове на двата футболни отбора. От сутринта дори движението по ул. "Авксентий Велешки" беше спряно, а зоната на сградата на Общинския съвет обградена от полиция и жандармерия.

Предложението на ГЕРБ гласеше да се дадат 32,7 млн. лева за строителството и цялостното изграждане на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив", като се разпределят в три бюджетни години за двата тима по равно: за 2023 г. – по 5 358 699 лв.; 2024 г. – по 5 500 586 лв.; 2025 г. – по 5 500 586 лв.

За целта ще бъдат създадени и две комисии, които да следят за строително-ремонтните дейности. В тях ще участват по един съветник от политическите групи в Общинския съвет и един независим съветник, строителен и авторски надзор, външни експерти и представители на сдруженията на двата клуба. По-рано кметът на Пловдив Здравко Димитров оттегли предложението си за дофинансирне на стадион „Христо Ботев“ с 22,5 милиона лева.