Първите климатици по проекта  за подобряване качеството на атмосферния въздух в Димитровград бяха монтирани в домовете на граждани днес. С подмяната на старите печки на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на практика започна реалното изпълнение на дейностите. 


От община Димитровград уточняват, че представител на фирмата, която монтира климатиците, се свързва по телефона с гражданите, сключили договори, за да уговорят  удобен ден и час. До седмица след като се сдобият с новия климатик хората трябва да предадат старите си печки на твърдо гориво на друга фирма, оторизирана да извършва тази дейност.


2815 климатика трябва да бъдат монтирани до края на декември 2023г., когато изтича и срокът за изпълнение на проекта. Той е най-големият, реализиран в момента от община Димитровград, на стойност 7 555 396 лева, от които 6 422 087 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 1 133 309 лева национално съфинансиране от държавния бюджет.

7 общини в страната са одобрени да реализират проекти за подобряване качеството на атмосферния въздух, като Димитровград е една от тях и втората, след столицата, която е на етап с реално изпълнение на дейностите.


Общата цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление, като един от основните източници на замърсяване на въздуха, коментират от общината.