Общо 27 партии и коалиции с 117 кандидат-депутати са регистрирани в Районна избирателна комисия в Смолян, за предстоящите избори 2 в 1. С пълни листи са единствено парламентарно представените политически формации, като две партии имат регистрирани само по един кандидат за депутат. И четиримата действащи народни представители са включени в партийните листи. Д-р Красимир Събев е водач на ГЕРБ – СДС, Хайри Садъков на ДПС, като втори е колегата му Анджей Джандев, а Михал Камбарев повежда отново листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Водач на „БСП за България“ от региона е бившият областен управител Емил Хумчев, а главния секретар на Областна администрация - Смолян по време на кабинета Петков, Андрей Кадишев води листата на „Има такъв народ“, в Смолян. Водач на "Възраждане" е Ангел Георгиев.

Отново избирателите от региона ще изпратят четирима народни представители на 9 юни. Най-сигурни на този етап изглеждат двата мандата да отидат при ГЕРБ – СДС, където освен д-р Събев в борбата за депутатско кресло влиза и Тодор Батков – младши, който е председател на гражданската квота. ДПС със сигурност ще имат един мандат, като те също заявяват, че ще се борят за втори, както през последните два избора. Под въпрос е четвъртият мандат, за който се бори „Продължаваме промяната – Демократична България“. Той по всяка вероятност обаче ще бъде определен по метода на Хеър-Ниймайер. Не е изключено това да даде възможност да пробие в 22 – ри Многомандатен избирателен район отново „БСП за България“, с приливане на гласове. Със сигурност за разпределянето на мандатите ще повлияе и избирателната активност.

Област Смолян има и двама представители в листите с кандидати за евродепутати. Това са Рабие Кьосева от „БСП за България“ и д-р Денис Инджов от ДПС. Кьосева е 15 –та в листата, а Инджов на 9 – то място.