Около 2000 души са наети, за да се занимават с компютърното обработване на резултатите от изборите за Европейски парламент (ЕП) и Народно събрание, насрочени за 9 юни. Това съобщи директорът на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов.

Той обясни, че в Централната избирателна комисия (ЦИК) ще има над 100 оператора, които ще са дневна смяна в деня на вота.

„Очаквам да се справят с огромното количество информация за тези два избора”, обясни Филипов.

Той подчерта, че различното при предстоящите избори е, че кандидатската листа за ЕП е еднаква навсякъде, а за кандидат депутати в Народното събрание в различните области се излъчват различен брой народни представители.

„Регистрираните партии и коалиции за изборите в сравнение с миналите такива и за народни представители, и за Европейски парламент, са с около 50% повече. За народни представители на миналите избори кандидатите бяха около 5600, а сега са около 7600. Тези числа довеждат до това компанията заедно с ЦИК да предприеме действия за увеличаване на състава и смените", заяви Филипов.

Той обясни, че в сряда, след изборите, ЦИК трябва да излезе с резултат за европейските избори, което означава, че "Информационно обслужване" трябва да свърши по-рано работа за вота за ЕП.

Филипов каза още, че е възможно приетото от Народното събрание решение за видеоизлъчването на броенето на бюлетините от секционните избирателни комисии, попълването на протоколите и подписването им, да доведе до забавяне.

Днес от “Информационно обслужване” беше направена демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни.