Централната избирателна комисия информира, че днес от 10:30 часа „Информационно обслужване“ ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни. Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание. 

На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети и представители на медиите.

Министерството на електронното управление (МЕУ) приключи вече процедурата по удостоверяването на машините за изборите  2в1 на 9 юни. В процеса на проверка на софтуера и хардуера участваха Институтът по метрология и Институтът по стандартизация. Удостоверяването на машините протече под наблюдението на експерти от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

ЦИК по-рано реши хартиените бюлетини и на лицевата страна да бъдат в различен цвят. Тази за Народно събрание ще бъде в зелено. Имената на политическите формации ще бъдат изписани в зелен цвят. А тази за Европейски парламент ще бъде в синьо, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. Полиграфическата защита на гърба на бюлетините ще бъде в различен цвят, добави тя.