200 хил. лева глоба ще наложи столичният кмет Йорданка Фандъкова на фирмата изпълнител на ремонта на жълтите павета „Трейс груп холд“, ако се установи, че нейни работници повторно са увредили цяло жълто паве.

Веднага след получаване на сигнала за умишлено счупване на жълт керамичен паваж по заповед на кмета на Столична община са свалени всички записи от видеонаблюдение в района на ремонтните дейности, предаде bTV.

Фандъкова: Да се намери най-добрият начин за пренареждане на жълтите павета

В момента записите се преглеждат, извършена е проверка на място и ще бъде подаден сигнал до СДВР. В началото на октомври миналата година кметът Фандъкова наложи глоба от 100 хил. лв. за умишлено увреждане на жълто паве от работник на фирмата изпълнител на ремонта в зоната на бул. „Цар Освободител“.

Санкцията се налага за увреждане на културна ценност по Закона за устройството и застрояване на Столична община, като максималният ѝ размер е 200 хил. лв.

Фандъкова: Повече експерименти на жълтите павета няма да допусна

Санкциите се налагат по специалния закон за София, тъй като в него Столична община защити в пъти по-високи санкции за увреждане на културни ценности от тези, предвидени в Закона за културното наследство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм