С изложба от 20 картини завърши снощи в Свиленград осмото издание на Националния пленер „Нарисувани усещания”. Творбите, подредени в Арт галерията, представят забележителности от Свиленград и района.


Кметът на общината арх. Анастас Карчев благодари на художниците за участието в пленера, който е част от празничната програма за Деня на града – 5 октомври и 110- годишнината от освобождението му, която се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.


10 творци участваха в пленера тази година: Mилчo Taлeв и Гeopги Cĸyмoв oт Πoмopиe, Гaбpиeлa Πeтpoвa, Teoдopa Шaндapoвa, Heбoйшa Cтaнĸoв и Mилeнa Cтaнĸoв oт Coфия, Taньo Πaвлoв oт Пловдив и oт Cвилeнгpaд – Paдoмиpa Bълĸoвa, Taня Apнayдoвa и Яниca Гeopгиeвa.

На платната им са изобразени връх Шейновец и паметникът там, старият мост, Червеното училище, сградата на Историческия музей, паметникът на ген. Никола Иванов, скалната църква в Михалич, бронзовият глиган от гробницата в Мезек и др. Използвани са техниките маслена живопис и акрил. Картините са както в реалистичен и експресивен стил, така и в абстрактен.


Създадените по време на 5-дневния пленер творби остават дарение в Художествения фонд на община Свиленград. Те могат да бъдат разгледани в Арт галерията до края на месец октомври.