Близо месец в предизборната кампания много от кандидатите говориха и заложиха в своите програма дейности за младите хора на България. Какво обаче мислят самите те за тази кампания, за тези избори. В Търговище се срещнахме и разговаряхме с 18-годишната Магдалена Стоянова, ученичка в 12-ти клас на Първо средно училище „Свети Седмочисленици“, която днес ще упражни за първи път своето право на вот.

Защо тя е убедена, че трябва да се гласува? Защо е избрала да учи в чужбина и защо вярва, че след това ще се върне в България? И как Магдалена е избрала да учи за политик?

- Това лято навърши 18 г. и ще имаш възможността да гласуваш за първи път. Ще се възползваш ли от това право?

- Да, със сигурност. От доста време очаквах да навърша 18 г. и със сигурност ще се възползвам от възможността да упражня вота си тази година.

- Впечатли ли те нещо в кампанията?

- Видях доста различни по характер кампании. Интересното е как всеки по различен начин интерпретира своите виждания за политиката. Това, което ми харесва е, че всяка кампания е с насоченост към хората и по такъв начин, че те да бъдат в центъра на ползите, които техните програми биха предоставили за вбъдеще.

- Каза, че вече имаш фаворити. С какво те спечелиха?

- Най-вече с това, че отговарят на моите лични виждания за политиката и за това, което искам да се случи и да се промени в Търговище. Повече работни места, повече възможности за личностно и професионално развитие на младите хора. Надявам се, да бъдат реализирани в най-голяма степен, когато бъдат избрани.

- Какво ти харесва и какво не ти харесва в нашето Търговище?

- Търговище, като всеки един град има плюсове и минуси. Това е факт. Има доста инициативи за младите, тъй като аз съм все още в ученическа възраст и се вълнувам от възможностите за младите. Има доста ипроекти, програми и въобще хора, които се занимават с подобни дейности. Виждам, че в последно врем се наблюдава една политика на засилване на подобни прояви. Хората са по-облагодетелствани от това, че могат да се възползват от тях. Лично го усещам, когато участвам в тях.

Това което не ми харесва е фактът, че има малко работни места в града – нещо, което трябва да претърпи промяна.

- Да си представим, че днес в изборния ден изберат теб за кмет. Какво е първото нещо, което ще направиш за Търговище или за хората?

- На първо място за хората, тъй като има проблеми, които са належащи и всеки е запознат с тях. Самите места които са за отдих например. Тяхното състояние е не толкова добре поддържано и има неща, които трябва да бъдат променени. Повече зелени площи бих се постарала да съществуват в града, допълнителни инициатива за деца, младежи, но и за възрастни хора.

- Какво смяташ да правиш след като завършиш средното си образование, ще продължиш ли да учиш, в България ли ще бъде?

- Мислила съм доста по този въпрос и лично ме притеснява факта, че поради обстоятелствата, се чувствам принудена да потърся образование в чужбина. Тъй като нивото на нашето не мога да кажа, че е минимално, но е факт, че има пропуски в образователната система, които трябва да бъдат попълнени вбъдеще. Надявам се, чрез опита, който придобия в чужбина, да мога да го приложа на практика тук, тъй като имам планове да се върна в България след това.

Хубавото е, че чужбина е един голям позитив за младите, тъй като опита там е огромен и ако черпим с отворени шепи и извлечем максимално позитиви и добри аспекти на образованието е хубаво да ги приложим тук, тъй като много неща зависят именно от нас – младите. Ние сме в основата на бъдещето на България като държава и се надявам повече млади хора да имат такава нагласа.

- Каква е специалността, към която си се насочила?

- В известна степен клоня към политика. Другата възможност е бизнес-специалност. Това са всъщност двете неща които ме интересуват, а имам и още малко време, за да реша окончателно.

- Като един бъдещ политик пожелай нещо на твоите съграждани.

- Пожелавам им да бъдат по-позитивно настроени към силата, която гласа им носи със себе си, защото според мен има негативни нагласи и хората не вярват, че именно техния глас би довел до промяната. Да имат повече надежда за бъдещето, да са по-уверени в това, което могат да направят като личности, да са по обединени и по-вярващи в личната си кауза.