На 16 септември в класните стаи на област Враца ще влязат малко под 16 000 ученици. За първи път на училище в област Враца ще тръгнат 1272-ма първолаци.

От РУО Враца съобщиха, че в 41 учебните заведения са приключили ремонтните дейности – 24 училища, 16 детски градини и 1 ЦСОП.

В 7 образователни институти ремонтите не са завършени и още се работи -  училище и детска градина в Бяла Слатина, училищет в Галиче, ДГ „Единство, творчество и красота“ Враца, Гимназията по  каменообработване в Кунино, училището в Зверино и ДГ -Хайредин, но това няма да попречи на учебния процес, потвърди началник на РУО Враца Л.Колева.

За първи път училищния праг ще прекрачат 1272-ма  първокласници от област Враца

Все още има затруднения от професионални кадри за учебния процес по математика, информатика и информационни технологии, както и по природни науки, коментира Лорета Колева.Въпреки това учебната година по тези научни дисциплини ще започне, като сме назначили специалисти с втора специалност, пенсионери и няколко неправоспособни учители.

Данните за готовността бяха съобщени на пресконференция с местните медии.

Колева съобщи още за нов метод за споделяне на добър педагогически опит и практика, който ще започне от тази учебна година в област Враца -   7 информационни мрежи, в които ще се работи за  споделяне добрия опит между учителите.

РУО представи и издаден за първи път от институцията Наръчник за ефективно управление, адресиран за нови директори и педагогически специалисти, който представлява практическо ръководство. Изданието е подпомогнато от бизнесмена Иво Евгениев и фондация „Бикоуз“. Вече е предоставен на  образователните инспекторати в страната,  както на хартиен, така и на електронен носител и се посреща добре от работещите в образованието. Наръчникът е дело на Книгоиздателство „Медиагруп“ Враца.

Лорета Колева пожела на всички работещи в сферата на образованието ползотворна работа , успехи и вдъхновение през новата учебна година.