1092-ма ученици от област Кърджали са подали заявления за явяване на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който ще се проведе на 18 май. Два дни по-късно – на 20 май, на втора задължителна матура се очаква да се явят 726 дванадесетокласници, съобщи началника на РУО Кърджали Гроздан Колев. Той обясни, че разликата между бройките за първата и втората матура е заради това, че учениците от професионалните паралелки се явяват на изпит по специалността, по която са се обучавали.

По думите на Гроздан Колев по отношение на организацията за провеждане на държавни зрелостни изпити, всичко е готово. Те ще се проведат във всичките 25 средни училища на територията на област Кърджали, в 250 зали оборудвани с видеонаблюдение. За спазване на правилата и реда по време на матурите ще се грижат 510 квестори.

„Искам да отбележа, че в последните години все по-малко са случаите, в които зрелостници се опитват да преписват чрез различни нерегламентирани помощни средства. И все пак ако това стане, работите им ще бъдат анулирани и те ще могат да се явят на следваща сесия на държавните зрелостни изпити, които са през септември-октомври”, коментира Гроздан Колев.