В книгата на Линда Виляроса "Under the Skin: The Hidden Toll of Racism on American Lives and on the Health of Our Nation" е представено лошото здравеопазване на най-богатата нация в света - САЩ. Авторката пише, че причините за това са невидими за очите на обикновените хора. 

"Тези първопричини са неравенството и дискриминацията, а подхранването на тези корени е расизъм", пише Виляроса.

Бивш полицай призна вината си за убийството на Джордж Флойд

Тя твърди, че бедността и расизмът не са взаимозаменяеми, дори ако често се припокриват. Липсата на пари, образование, информация и достъп до здравеопазване „може да бъде свързана с това да си черен в Америка“, отбелязва Виляроса. 

Снимка: Twitter

Дори когато се отчитат високи доходи и завършено образование, здравеопазването за чернокожите не е като това за другите раси. Расизмът, пише тя, създава „физическа уязвимост и системни недостатъци, които образованието, доходите и достъпът до здравеопазване не могат да заличат“. 

Решението по делото за смъртта на Джордж Флойд - коментари от американския и британския печат

Като бивш здравен редактор на New York Times и сътрудник на неговия проект 1619 , Виляроса преподава журналистика в "Newmark Graduate School of Journalism в City University of New York". Виляроса говори с "Capital & Main" за последствията, които расизмът нанася върху здравето и защо справянето с расизма е жизненоважно за затварянето на расовата пропаст в здравните грижи в Съединените щати. 

Capital & Main: Вие отбелязвате расата като двигател на неравенството в здравеопазването. Как си обяснявате тази разлика? И тази разлика ли ви мотивира да напишете тази книга?

Поредна нощ на размирици в предградието на Минеаполис

Линда Виляроса: Има дългогодишна идея, че нещо в това да си чернокож причинява неравностойни здравни права за чернокожите американци. И никога в историята на страната не е имало време, в което чернокожите и белите хора да имат еднакви здравни права. Нашите винаги са били по-ограничени и като цяло по-ограничени от на другите цветнокожи. Това започва още при раждането, като се започне от детската смъртност и майчината смъртност, през повечето от болестите, които наричаме начин на живот, като сърдечи заболявания, диабет и инсулт. Черните хора винаги са живели по-малко години. След това с появата на Ковид разбрахме, че при чернокожите е имало по-лоши здравни резултати, повече хоспитализации и смърт. 

 

„Това, на което изобщо не се обръща внимание в нашата страна, е ефектът от дискриминацията и расизма върху здравето на чернокожите.“

Смята се, че крехкото здраве на чернокожите е или нещо генетично, или поради липсата на осведоменост и образование. Докато проучвах книгата обаче и интервюирах хора и наистина се вглеждах по-отблизо в тях, ми стана ясно, че не това са причините.

Руският външен министър е обезпокоен от расизма срещу белите в САЩ

Това, на което изобщо не се обръща внимание в нашата страна, е ефектът от дискриминацията и расизма върху здравето на чернокожите. 

Capital & Main: В книгата си пишете за това, че сте виждали този расизъм да се проявява, когато баща ви не е бил добре здравословно

Линда Виляроса: Това беше през 1999 г. Бях здравен редактор на New York Times и майка ми ми се обади. И двамата ми родители живееха в Денвър и тя каза: „Трябва да се прибереш у дома. Баща ти е много болен и има нужда от теб. И ми даде тези инструкции:

Американски град създаде фонд за обезщетяване на чернокожи

Облечи си наистина хубави дрехи. Сложи визитката си от New York Times в джоба си и след това ще те взема от летището и ще отидем направо в болницата."

Когато майка ми ме взе видях, че беше много добре облечена и аз попитах: „Какво става?“ Тя каза: "Баща ти е наистина болен. Те се отнасят с него като с чернокож и трябва да отидем и да им покажем кои сме.

Отидохме в болницата и баща ми изглеждаше ужасно. Косата му не беше сресана, носеше мръсна риза и още по-лошо, беше прикован към леглото и беше наистина разстроен.

Смъртта на Джордж Флойд вече се приема за непредумишлено убийство

Оказа се, че има рак на дебелото черво, но той не знаеше. Той ставаше все по-разстроен от това, че не се отнасят добре с него и не му се обясняват нещата. Беше много разстройващо да го гледам в това състояние. 

Прибрахме се, взехме медалите от военната му служба. Той беше ветеран, герой. Взехме дипломата му. Дипломата му в колежа беше по бактериология. Той беше образован човек. Ако лекарите му бяха обяснили нещата, той нямаше да се страхува толкова.

Чернокож войник е потушавал огъня в Чернобил

Показахме снимки на лекарите как е изглеждал преди да се разболее. Той винаги беше безупречно облечен и просто тих, мек, наистина мил човек с добро чувство за хумор. Накарахме ги да го видят, не болестта, а него като човек. Не трябваше да изваждаме някаква карта за уважение от средната класа, но го направихме, защото това е картата, с която трябваше да играем. Това обаче започна да ме кара да мисля, че тази система е несправедлива към хората, особено към чернокожите.

 

"Трябва да се изправите директно срещу расизма. Не може просто да се обявите срещу системата и да очаквате тя да заработи по-добре", категорична е Виляроса.

Capital & Main: Кои са нещата, които ви правят оптимисти относно перспективата за справяне с расизма в здравеопазването?

Линда Виляроса: Най-вълнуващото нещо за мен е да гледам следващото поколение студенти по медицина, мениджъри и създатели на публична политика и студенти по акушерство, които наистина се интересуват от промяната. Наистина съм впечатлена от тях. Често самите студенти са тези, които настояват за промени в системата и не искат да бъдат същия вид месици, каквито е било миналото поколение.

Лидерът на Black Lives Matter е обвинен в кражба на 10 млн. долара от движението

Също така, този семестър, преподавам на студенти по медицина в Медицинския факултет на Градския университет в Ню Йорк. Имам куп ангажирани студенти, предимно цветнокожи, които учат за това как расизмът се намесва в системите и институциите на обществото, включително системата на здравеопазване, в която навлизат. Това беше наистина възнаграждаващо предизвикателство за мен. Само за да видите колко са гладни за знания, колко отворени са, колко са заинтересовани да учат и да се справят по-добре, да бъдат по-добри. Обнадеждена съм!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм