Темата, която най-много се коментира през изминалата седмица, са доставките на петрол и газ. Продължаваме да се питаме ще се освободим ли от зависимостта от руски газ и клопката на петрола, в която се намираме. Най-важните събития от последната седмица коментира "Голямото жури" в "Кой говори" на Дарик радио. 

"Възможността да се донесе американски газ на по-ниска цена видимо е съвсем реална. В тази сделка има и политически елемент, но в тази ситуация това е по-скоро добра новина", посочи Алексей Лазаров, главен редактор на "Капитал".

Според него енергийната зависимост от Русия е опасна не само заради самата зависимост, а и заради политическия елемент от нея.

Експерти пред Дарик: В България родолюбието минава през любов към Русия

"Заедно с газа и петрола от Русия по тръбите пристига корупция и друг модел на управление, който се опитваше да се наложи тук. Опасността от него не е отминала, но спирането на руския газ е много добра стъпка в това отношение", каза още Алексей Лазаров.

"Това, което ми прави впечатление е, че се наслушахме на всякакви глупости колко тежка ще бъде ситуацията когато се спре газа, и ето вече трета седмица това не се случва", заяви от своя страна писателят Александър Шпатов.

Русия спира доставките на газ по ключов полски газопровод

По думите му правителството е било успешно подготвено за тази ситуация, успешно е отреагирало и "очевидно могат да се договорят по-ниски цени. Не сме изоставени напълно от западните си партньори".

"Премиерът на Естония каза, че независимо от цената на газа, който пристига в Естония, цената на свободата е много по-висока, за да правим компромиси с тази свобода в името на ниски сметки", коментира издателят, продуцент и активист Виктор Лилов.

Петков издава заповед за пълна проверка на „Турски поток“

И даде личен пример: 

"Моята практическа ситуация, като говорим за сметки – аз имам газов бойлер и два газови котлона. Последната ми сметка е над 160 долара при минимално ползване на тези устройства. Услугата се обезсмисли, цената, на която получавам тази услуга е много по-висока, отколкото ако се утоплявам и си готвя на ток".

"Прави впечатление яростната истерия на някои български политици при новината, че може би, но все пак има огромен шанс, да сме намерили по-евтин газ от руския", каза PR експертът Любомир Аламанов.

Парламентът отхвърли нулевата ДДС ставка за храни, вода, ток, газ и парно

Той определи яростта на ДПС и ГЕРБ заради това, че може би е намерена алтернатива на руския газ, и то на нормални цени, като изумяваща със своята сила.

"Изумително е и поведението на някои медии, които с огромно удоволствие търсят всеки противник на това нещо, сякаш изпитват някакво перверзно удоволствие от това България да бъде зависима", добави още Аламанов.

Целия разговор с "Голямото жури", чуйте във видеото

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм