На 21 май протестиращи в София хвърляха яйца и червена боя по Дома на Европа - сградата на представителствата на ЕК и ЕП в България. Гледката скандализира доста столичани, като емблематична стана снимката на майка с бебе, която се опитва да почисти щетите непосредствено след инцидента. Кадърът е дело на Кристи Куменова.

Към момента МВР съобщи, че води досъдебно производство, като извършителите все още се издирват. Кой и защо има проблеми с Дома на Европа в София, легитимни ли са подобни форми на протест, можем ли да правим паралели с други подобни сюжети, но с друг адресат на обществения гняв - темата коментираха в предаването "Кой говори" по Дарик радио журналистът Георги Ангелов и Николай Хаджигенов, адвокат, бивш депутат.

Румен Петков: Посегателството върху сградата на ЕК в София е вандалски акт, който трябва да получи заслуженото

"Този протест се свиква под знамето на руския наратив за войната в Украйна. Тоест, мирът според тях означава веднага да спрат военните действия и кой докъдето е стигнал, си остава да си владее, което е в интерес на Русия. Неслучайно се развяват руски знамена на този протест. От разговорите на тези хора може да се види, че са за неутралитет, но иначе са за Русия", отбеляза Ангелов.

Председателката на ЕП осъди вандалската проява срещу Дома на Европа в София

"Няколко организации излязоха с името си. Едната е свързана с човек, с минало в ДС и разни маргинални партии, които не успяха да пробият. Лицата, които са организатори на тези простести, са същите лица, които водеха протестите за семейството, тези срещу Истанбулската конвенция, хора против ваксинацията. Това е част от бойното поле. Те обслужват интересите на руската военна машина", категоричен е журналистът.

ЕК осъжда вандалската проява срещу сградата на нейното представителство в София

"Нас ни задържа правителството на Петков, когато заляхме табелата на руското посолство с червена боя. Сега правителството на Радев не ги задържа. Ако някой не знае как изглежда хибридната война - ето така изглежда. Тези хора по един или друг начин са свързани с ДС, КГБ и Русия. Сравявайки двете събития, трябва да сравним вафла с тротоар - те нямат нищо общо", заяви Хаджигенов.

Ротационен премиер е върхът на глупостта, смята Костадинов

"Каква е каузата на "Възраждане"? Там кауза няма. Ние отидохме да залеем табелата на посолството на Русия, в деня, когато те убиха едно огромно количество граждани. Това беше протест на войната на Русия в Украйна. Имаме зверска нужда от реформа в образованието. Това събитие е провал на образованието. Когато нямаш подходящо образование, ти си склонен да вярваш на всяка глупост. Като слушаш ваксинирани Копейки как говорят срещу ваксините, ти идва да се разплачеш. За да има политически портест, трябва да има кауза. Това е ужасяваща политическа и интелектуална импотентност", отсече той. 

Костадинов покани избирателите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се включат в редиците на „Възраждане”

"Това е проблем на институциите. Завладяване на стереотипите, които са още от едно време. Ние имаме институции, които не реагират по никакъв начин на хибридни войни от десетки години. Нямаме образование за учители, за полицаи", заяви Ангелов. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм