Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурност, Жозеп Борел, изрази становището, че НАТО не може да бъде зависим от настроението на президента на Съединените щати. Той отговори на въпрос на журналисти, който беше провокиран от изказванията на бившия американски президент Доналд Тръмп, който заяви, че ще насърчи Русия "да прави, каквото си поиска", ако съюзниците на НАТО не увеличат средствата си за отбрана.

Борел подчерта, че в кампанията за президентските избори в САЩ ще чуем различни изказвания и виждания. Въпреки саркастичния тон, той подчерта, че НАТО не може да бъде решаван "по избор" или да зависи от настроението на съответния президент на САЩ.

Той отбеляза, че не е възможно един ден да бъде подкрепян, а следващия ден да се отрече от подкрепата, по данни на БТА. В заключение, Борел обяви, че няма да отделя време на коментиране на всяка глупава идея, изказана по време на предизборната кампания.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм