Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева станаха европейски шампиони по шахмат за жени, като спечелиха надпреварата в Будва, Черна гора. Нургюл Салимова пък взе златен медал за номер 1 на втора дъска, като не допусна нито едно поражение през целия турнир. Момичетата вече гледат към следващата голяма цел – олимпийските игри, съобщи  dsport.

След историческия триумф - на родна земя стъпиха шампионките ни по шахмат.

"Не мога да повярвам! Ние сме шампиони! Последните минути бяха наистина тежки, защото аз спечелих играта си преди часове, но после резултатът беше изравнен. Последната партия беше тази на Гери. Нещата не изглеждаха много добре, но ние вярваме в нея, стискахме ѝ палци и тя успя. Мисля, че това е първият път от 20 години насам, в който шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива, че отзвукът в медиите е толкова положителен", заяви Антоанета Стефанова.

"Изключително се радвам и съм горда с това, че успяхме да се преборим. Беше тежко, но показахме, че сме истински отбор. С малко късмет се качихме на първото място. Без цялата подкрепа нямаше това да бъде възможно, така че се радвам, че триумфирахме. Знам, че родителите ми гледат абсолютно всяка една моя партия и съпреживяват дори повече от мен. Затова им се обадих. Те знаеха какъв е резултатът. Надявах се да не са получили инфаркт, както и всеки един, който е гледал. Извинявам се за което! Следващия път ще се постараем да мине по-гладко.", допълни Гергана Пейчева.

"Най-накрая си чух химна, който чаках цяла вечност. Чувствам се щастлива и горда. Много съм доволна от отбора и се радвам, че съм част от този екип.", сподели Белослава Кръстева.

„Отборният медал е с тежест. Радваме се, че с този млад и талантлив отбор, воден от световна шампионка, успяхме. Телефонът ми не е спрял да звъни. Навсякъде сме и мисля, че всички се радват за нас.", заяви Нургюл Салимова. Тя взе златен медал като номер 1 на втора дъска, като не допусна нито една загуба по време на цялото първенство.

Гладни за успехи и пълни с енергия: Българките приковаха вниманието на Европейското по шахмат.

"Това беше една много нервна игра. Но Гергана е голям борец и днес го доказа отново", каза Петър Арнаудов, треньор на националния отбор.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм