Златен джобен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба „Титаник“, бе продаден на търг за сувенири, съобщи BBC.

Антиката бе продадена за 900 000 паунда като първоначалната цена е била 150 хиляди паунда.

Най-богатия пасажер на "Титаник" Джон Джейкъб Астор IV

Астор е един от около 1500-те души, които загиват, когато „Титаник“ потъва на 15 април 1912 г. след сблъсък с айсберг. Бременната му съпруга Мадлен оцелява.

Вместо да се евакуира на една от спасителните лодки, видният член на богатото семейство Астор за последно е видян да пуши цигара и да разговаря с друг пасажер. 

"Малко преди полунощ на 14 април 1912 г. "Титаник" се удря в айсберг и започва да се пълни с вода. Първоначално Астор не вярва, че корабът е в сериозна опасност, но по-късно става ясно, че потъва и капитанът започва евакуация. Джон помага на жена си да се качи в спасителна лодка номер 4", обясняват от аукционната къща.

Според провеждащите търга часовникът е бил сред личните вещи, намерени заедно с тялото на Астор след потъването на „Титаник“.

Наред с другите вещи, той е имал златни копчета за ръкавели, диамантен пръстен, пари и джобна книжка.

След откриването на тялото на Джон Астор тези вещи са изпратени на сина му, който напълно възстановява часовника, така че той да работи. През 1935 г. той подарява часовника като подарък за кръщене на невръстния син на Уилям Добин IV, който е бил изпълнителнителен секретар на Джон Джейкъб Астор, съобщават от аукционната къща.

Предишната най-висока сума, платена за артефакт от „Титаник“ беше цигулка.