Театрален спектакъл, художествена изложба и поредица дискусии привличат нови публики в Центъра за изкуство и култура „Блок 14“ в Русе. Инициативите стават възможни, благодарение на проекта „Живот в изкуство“, подкрепен от Национален фонд „Култура“ по Програмата за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022.

Русенското сдружение „Блок 14“ получи подкрепата от НФК в силна конкуренция – в извънредната програма на НФК кандидатстваха повече от 530 проекта. Общата стойност на проекта е малко над 82 000 лева. Повече от една пета от тях са собствен финансов принос на сдружението.

Театрален спектакъл по книгата на Иван Станков „Вечерна сватба“ с режисьор Евгения Явашева и екип от млади артисти ще оживи истории от русенското минало в края на лятото или началото на есента. Книгата на професора писател е носител на Националната литературна награда „Елиас Канети“ през 2021.

Художниците Николай Бузов, Иво Великов, Николай Димчевски и Валерия Цанкова ще направят изложба „Русенци гостуват на Русе“ с куратор Бистра Лозанова. Изложбата ще бъде представена в ново пространство в Къщата на „Блок 14“ - подпокривното, което ще бъде ремонтирано по проекта. 

Асен Терзиев, Андроника Мартонова, Боянка Арнаудова, Вера Млечевска са съвременните авторитети на критиката в различни области, чиито срещи с русенска аудитория вече започнаха.

Подкрепата от НФК по проекта „Живот в изкуство“ ще даде възможност на сдружение „Блок 14“ да оборудва Центъра за изкуство и култура със съвременна сценична и аудиотехника. Така ще осигурява по-качествени собствени събития, но и ще отговори адекватно на нуждите на много гостуващи независими артисти, когато отваря сцената си за тях. И още нещо важно - сдружението ще изгради и собствен сайт, за да увеличи достъпа до аудитории. 

„Живот в изкуство“ е нашето мото от създаването ни досега. Ние наистина живеем в изкуството и се радваме, ако можем да привличаме още хора - местни артистични общности, нови и разнообразни публики“, обясни управителят на „Блок 14“ Евгения Явашева. 

Асен Николов - дизайнер на цялостното визуално присъствие на сдружението, вече работи и като артистичен мениджър на Центъра за изкуство и култура. 

Общо 21 професионални артисти, 4 художници, 4 критици, 2 млади и бъдещи звезди участват в артистичните събития по проекта. Очаква се те да привлекат повече от пет хиляди души на живо - нови и разнообразни публики, а информацията за тях да достигне до широки аудитории. Проектът продължава до края на годината.  

БЛОК 14: КОИ СМЕ НИЕ

ЦЕЛИ: Допринасяме за развитието на изкуството и културата в Русе и региона, като създаваме и разпространяваме културни продукти: спектакли, изложби, концерти, събития, синтезиращи различни изкуства; Насърчаваме изучаването, представянето, разпространението и опазването на културата и изкуството сред професионални общности и млади хора; Създаваме условия за развитие на различни изкуства, насърчаваме междукултурния обмен.

КАКВО ПРАВИМ: Центърът за изкуство и култура „Блок 14“се намира в емблематичната за Русе къща на наследниците на българския възрожденец и борец за свобода Панайот Хитов на ул. „Борисова“ 47. Тук млади свободни артисти намират партньори и пространство за реализация на мечтани проекти. Сцената ни е отворена и за вече известни и утвърдени авторитети и професионалисти от различните сфери на изкуството, от чийто опит се учим. 

За контакт: Email: blok14ruse@gmail.com 

Facebook: @blok14ruse