Жителите на видинското село Покрайна отбелязаха Трифон Зарезан. Гости на празника бяха президентът на Република България Румен Радев и съпругата му Десислава Радева. Проявите за 14-ти февруари включваха изяви на Ансамбъл "Дунав", както и Градски духов оркестър-Видин. 

Традиционно бяха зарязани и лозите - тази година в дома на Марияна Тошева, която пожела на всички жители на селото:

"Да са живи и здрави, да са много щастливи, да се оправят тези мудни времена, малко по-спокойно време да настане и само щастие, късмет, здраве и берекет, разбира се, защото ние сме земеделци".

Да се съхранят традициите и да се предадат и на най-малките, си пожелаха всички в селото.

"Това е основното. Да се съхрани, както носията, така и традицията - от майка, баба- на внуче и така нататък. Това ни крепи, тази традиция. Това е един прекрасен празник..."М

Събитието бе организирано от кметството и Народно читалище „Просвета – 1927“.

 Под съпровода на Градския духов оркестър, гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол от Валентин Маринов, кмет на селото, заместник-кметовете Цветомира Илиева и Десислава Тодорова, секретарят на Община Видин Емилиян Енчев и Албена Иванова, председател на читалището. Част от празничната програма бяха изпълненията на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

Кметът на село Покрайна приветства жителите и гостите, посочвайки значимостта на празника Трифон Зарезан и спазването на българските традиции. От името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, поздрав бе отправен от Цветомира Илиева, която отбеляза, че Видинският край със своите вина се нарежда сред водещите винени региони в страната и чужбина. Тя пожела здраве и плодородна година за винопроизводителите и връчи поздравителни адреси на Валентин Маринов и Албена Иванова.

Държавният глава Румен Радев приветства с думите: „За мен и моята съпруга днес е истинско удоволствие да бъдем във вашия гостоприемен край и да почетем заедно един традиционен и чисто български празник Свети Трифон Зарезан – празник на лозаря и на поколения българи. Той е свързан с хилядолетните традиции на нашите предци, вкоренената почит към земята и земеделския труд, които изискват усърдие, постоянство и всеотдайност.“ Президентът пожела здраве, благоденствие и просперитет.

Тържеството продължи с шествие от площада до къщата на семейство Мариана и Тони Тошеви, където бе извършен ритуалът по зарязване на лозята. Част от програмата бяха кулинарна изложба и конкурс за най-добро бяло и червено вино. Най-добрите винопроизводители бяха наградени от кмета на селото.

Общинското ръководство уважи и празника на винарска фирма „Бонония Естейт“ - най-големият лозов масив, в близост до двете видински села Гомотарци и Кошава. На събитието присъства и президентът на Република България.

Ивайло Йотов, един от собствениците на „Бонония Естейт“, приветства с „добре дошли“ всички присъстващи. Той съобщи, че през 2024 година фирмата започва изграждане на ново предприятие в село Гомотарци, което ще разполага с най-съвременната техника. Тази бъдеща инвестиция ще даде поминък на хората от съседните населени места.

По случай празника от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков бе поднесен поздравителен адрес. „Винопроизводството е един от най-ценните отрасли в България, а земите ни раждат най-вкусните и богати гроздове. Вашите първокласни вина заслужено се нареждат сред водещите в бранша и представят достойно страната ни на международни винени изложения. Пожелавам Ви много здраве, берекет и успех във всяко Ваше следващо начинание. Нека Свети Трифон закриля и умножава труда Ви, да дарява плодородие и изобилие и да слави името Ви като добри стопани и производители!“, се посочва в адреса.

Празничен водосвет за здраве и берекет бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. След това гостите бяха поканени да се включат в ритуалното зарязване на лозята. Секретарят на Общината Емилиян Енчев също се присъедини и спази традицията по зарязване.

Тържеството завърши с празнична програма.