Мирен протест пред Министерския съвет подготвят жители на Батак с основно искане да се отделят като град-община от едно селище заради историческата му значимост, така както са отделени историческите градове Перущица и Копривщица. Митингът в столицата е планиран за 1 септември. 

Това стана ясно по време на проведената снощи манифестация под същия наслов. Участниците заявиха, че са били провокирани от тригодишното бездействие на институциите по въпроса. Още през 2020 година е депозирано искане за отделянето на Батак като самостоятелна община без селата Нова махала и Фотиново, подкрепено от подписка с над 1250 имена, но досега нито президентът Румен Радев, нито премиерите в този период, нито Областната администрация в Пазарджик са обърнали внимание.

Мотивите за искането са икономически, социални, културни, демографски, твърдят от Инициативния комитет, като допълват, че всъщност съдбата на Батак е подчинена на интересите на двете села. Градът се обезлюдява, защото няма препитание за местните. Същевременно малкото работни места, които са най-вече в администрацията, се заемат от жители на Нова махала и Фотиново. Те имат и солидно представителство в Общинския съвет - 7 от 11 съветници, което им дава голямо влияние при вземането на важните за родопската община решения.

Снощната манифестация премина под знака на страха. Двайсетина души развяха знамена в шествието, докато много повече стояха настрана под сенките на дърветата или наблюдаваха случващото се от прозорците на къщите си, „за да не ги види кметът", както коментираха организаторите. Те призовават всеки от подписалите се над 1250 души да се включат в следващия митинг в столицата, „а да защити достойнството си, както и бъдещето на град Батак“.